Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

Обекти в javascript

Java ScriptМетодите на обектите се отнасят до начина на изпълнението на самия обект. Нека да вземем за пример обект от реалния свят, какъвто е прозореца. Методите на обекта прозорец ще бъдат отваряне и затваряне, а свойствата му например ширина и височина. В javascript нещата не са по-различни. Ето например ние досега използвахме един обект заедно със метода му в почти всички примери дотук. Това е обекта document заедно със метода му write. И докато в разговорния език можем да обясним обекта със свойствата и методите му като кажем "широкия прозорец се отваря", в javascript за тази цел се използва разделител точка "." (document.write , image.border и т.н.)

Сега ще разгледаме по-подробно някои обекти в javascript за да разберем за какво става дума. Може би най-често срещания обект в javascript и прозореца на браузъра. Той носи името window. С помощта на javascript можете да го отваряте, затваряте, както и да правите други работи с него. Вижте например най-долната лента в прозореца на браузъра. Тя се нарича статус-бар (status bar). В нея се описва моментното състояние на браузъра, като скорост на връзката (при Netscape) URL на който се намирате в момента и т.н. Вие можете да променяте информацията в статус-бара с помощта на свойството status на обекта window. Вижте как става това :

<HTML>
<HEAD>
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
window.status="statusbar"
</SCRIPT>
<BODY>
</BODY
</HTML>

Реда window.status променя стойноста на статусбара. Така например можете да направите надписа в статус бара да бъде заглавието на страницата ви.
За разлика от свойствата на обектите, методите описват действията които могат да се извършват с тях. Методи са open, write и т.н. Ако сравняваме javascript с разговорния език, обектите са съществителните, свойствата на обектите са прилагателни, а методите на обектите са глаголи (те в действителност са си глаголи, open, close, write, click, sort, concat и т.н.)
Да разгледаме метода open на обекта window. Този метод отваря нов прозорец. Синтаксиса му е window.open() , като в скобите се слага URL на адреса който трябва да се отвори с новия прозорец. В следващия пример ще сложиме на екрана картинка и при посочване с мишката върху нея ще се отваря нов прозорец с адрес www4u.search.bg :

<HTML>
<BODY>
<IMG src="clickme.jpg" onMouseover="window.open('http://www.uroci.com')">
</BODY>
</HTML>

В този случай при настъпването на събитието onMouseover се отваря нов прозорец .

Ето и някои от най-често срещаните обекти заедно с методите и свойствата им :
· smilev на January 12 2011 09:42:06 · 0 Коментари · 1838 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика