Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

Flash - Въртящо се земно кълбо

Flash1) Избираме Insert àNew Symbol или натискаме Ctrl+F8

uroci.net/images/stories/uroci_17/11759668531.JPG

В полето Name: Въвеждаме Zemq, Behavior – Graphic
uroci.net/images/stories/uroci_17/11759668672.JPG

Рисуваме континентите като ги наставяме 2 пъти един до друг:

uroci.net/uploads/Image/_1.JPG
(Не претендирам за автентичност;-)

Нарисувах ги примерно, сигурен съм, че вие ще се постараете повече. Може да намерите и истинска карта и да я импортнете)

2) Създаваме още един графичен символ за задната страна на земята. Ctrl+F8, Name: Zemqgryb à Graphic.

Ако библиотеката не е отворена, направете го сега: Ctrl+L. От нея изтеглете на сцената символа Zemq и докато е селектирано, го обърнете огледално: Modify Transform Flip Horizontal
uroci.net/images/stories/uroci_17/11759668714.JPG

Прекръстете Layer 1 на R-L (от дясно на ляво). Селектирайте първия кадър от него и издърпайте (от библиотеката) на сцената втория символ (огледалния) – Zemqgryb . Позиционирайте го в дясната част на сцената. После селектирайте в главната време диаграма (Timeline) кадър 80 и натиснете клавиша F6, за да създадете ключов кадър. Символа Zemqgryb е направен така че лявата и дясната му част са еднакви. В кадър 80-ти издърпайте този символ наляво, така че дясната част на символа да застане точно на мястото на лявата му част в кадър 1(виж картинката по-долу). За улеснение използвайте водачи(guide): View à Rulers, после със Selection tools кликвате върху левия рулер и издърпвате надясно, докато задържате натиснат левия бутон на мишката. После спуснете и един хоризонтален водач, като го издърпате от горния рулер. Трябва да се получи нещо такова:

uroci.net/uploads/Image/_2.JPG
uroci.net/uploads/Image/_3.JPG

ЗАБЕЛЕЖКА: Изключително важно е в първи и в 80-ти кадър символа да е на една и съща височина. Освен това, за да не се накъсва после анимацията, всеки път когато започва отначало, хубаво е в 80-ти кадър символът да е съвземем мъничко в дясно. Ако се вгледате по-отблизо на картинката, която съм ви показал, ще го видите.

4) Щракнете с дясното копче на мишката на кой да е от първите 79 кадъра в Timeline и от контекстното меню изберете Create Motion Tween:

uroci.net/uploads/Image/_4.JPG

Би трябвало една черна стрелка да се простира по протежението на всички кадри.

5) Заключете слоя R-L и го скрийте да не ви пречи. После вмъкнете нов. Прекръстете го на L-R(oт ляво на дясно). Селектирайте първия кадър от него и издърпайте на сцената символа Zemq. Долепете го по следния начин до водача, който използвахме в стъпка 3:

uroci.net/uploads/Image/_5.JPG

Направете 80 кадър от този слой ключов и действайте като в предната стъпка(в 80-ти кадър издърпвате символа, този път надясно, докато лявата му половина застане на мястото на дясната му половина от първи кадър. Отново оставете лекичък аванс, както в предната стъпка и после създайте Motion Tween) Накрая заключете и този слой и…
… създайте нов. Кръстете го Mask. Изберете Oval Tool (O), изберете с произволен цвят и направете кръг като започнете от мястото където се пресичат двата водача. Задръжте Shift, за да стане абсолютно правилен кръгът и го направете с височина малко по-малка от на символа Zemq или Zemqgryb. После с дясното копче щраквате върху слоя Mask и от менюто избирате Mask.

uroci.net/uploads/Image/_6.JPG

Иконката му трябва да се е променила в синьо и слоят под него да се е изместил в дясно. Щракнете върху името и на най-долния слой(R-L) и издърпайте леко нагоре. Би трябвало и той да се е поотместил вече по-навътре.

7) Селектирайте кръгчето от слоя Mask и го копирайте Ctrl+C, след което скрийте и заключете слоя Mask. Можете да проверите дотук какво се е получило с Ctrl+Enter. Все още е малко грозничко, затова ще направим още един ефект и няколко допълнителни настройки. Създайте нов слой и го кръстете Glow. Изберете първи кадър и натиснете Ctrl+Shift+V (или дясно копче на сцената и Paste in Place) Ако панелът Color Mixer не ви е отворен, направете го сега Shift+F9. От падащото меню до Paint Bucket-а изберете Radial.

uroci.net/images/stories/uroci_17/117596689210.JPG

Можете да експериментирате с различни цветове и нюанси. Аз лично съм използвал дори три цвята за преливане. Най-левият ми е #000000(Alfa 0), средният #2E01E4 (Alfa 100), а десният #4646FB (Alfa 100), като средният съм го сложил много близо до десният, за да не стане прекалено плътен този слой.

На символът Zemqgryb съм сложил и Color: Tint RGB 77/97/133 на 100% от Properties (Ctrl+F3),а на Zemq малко прозрачност – Alfa 70%Вие, разбира се, можете да опитвате различни стойности и ще получите разнообразни резултати.
· ko6rata на January 19 2011 10:25:02 · 0 Коментари · 4325 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика