Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

HTML Коментари

HTMLКоментар
Тагът за коментар по никакъв начин не влияе на html страниците и не се показва в браузъра.

Този таг е полезен когато на съответните места в една html страница трябва да се запишат различни текстове за обяснение и подсещане.
Например преди началото на някаква таблица в секцията body може да се постави коментар: "Начало на таблица" или нещо подобно.

Ако този текст се изпише директно в секцията body той ще се появи на екрана. За да остане текста скрит (да не се появи в прозореца на браузъра) трябва да се използва тага за коментар в следния формат:

<!--Коментар, който няма да повлияе на HTML-документа-->

Т.е. коментара трябва да е изписан задължително между следните две форми:

Отляво (в началото) - ъглова скоба, удивителен знак и две тирета (<!--)
Отдясно (в края) - две тирета и ъглова скоба (-->WinkПРИМЕР:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html>
<head>
<title>Моята първа html страница</title>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1251" />
</head>
<body>
<!--Начало на текста-->

Текст
Текст
Текст

<!--Край на текста-->
</body>
</html>

Атрибути на тага body

Тагът body може да съдържа следните атрибути:

bgcolor="цвят" - задава цвят на фона на страницата
background="image.gif" - задава графичен файл във вид на фон
text="цвят" - задава цвета на текста в страницата
link="цвят" - задава цвета на връзките в страницата
vlink="цвят" - задава цвета на вече посетените връзки
alink="цвят" - задава цвета на връзките в момента на кликане в/у тях

topmargin="цифрова стойност" - задава разстоянието между съдържанието на страницата и горната част на браузъра в пиксели
leftmargin="цифрова стойност" - задава разстоянието между съдържанието на страницата и лявата част на браузъра в пиксели
rightmargin="цифрова стойност" - задава разстоянието между съдържанието на страницата и дясната част на браузъра в пиксели
bottommargin="цифрова стойност" - задава разстоянието между съдържанието на страницата и долната част на браузъра в пиксели


Забележки:

1. Цветовете могат да се задават с някои английски думи - например black за черен цвят, red за червен цвят и др. или като 16-ични стойности - например #000000 за черен цвят, #ff0000 за червен цвят и т.н. Списък с английските названия на цветовете и техните 16-ични стойности може да видите в страницата за цветове с названия.

2. Ако графиката която се задава за фон с атрибута background не се намира в същата папка /директория/ в която се намира и html документа, тогава трябва да се укаже пътя до графиката. Ако например снимката pic.gif се намира в папка folder1, на атрибута background трябва да се присвои следната стойност: background="folder1/pic.gif"

3. Ако на атрибутите за разстояние се зададе стойност 0, тогава няма да има никакво разстояние между съдържанието на страницата и рамката на браузъра. Например при topmargin="0" съдържанието на html документа ще "залепне" за горната част на браузъра.

Ако съдържанието на страницата е вмъкнато в таблица, за да има ефект от задаването на атрибутите за разстояние leftmargin и rightmargin на атрибута на таблицата align трябва да е присвоена аналогична стойност, например при leftmargin="0" в тага за таблица <table> на атрибута align трябва да е зададенa стойност left (<table align="left">Wink.

За да има ефект от атрибута bottommargin страницата трябва да е достатъчно дълга. Той обаче няма да накара страницата да "залепне" за долната част на браузера, ако му се зададе стойност 0 и страницата е къса.

4. Ако не се зададат атрибути на body остават стойностите по подразбиране - бял фон на страницата, черен цвят на текста, син цвят на връзките и т.н.

ПРИМЕР:

<body bgcolor="#000000" text="#ff0000" link="#00ff00" alink="#0000ff" vlink="#ffff00" topmargin="0" leftmargin="0">

Зададен е черен цвят на фона (#000000), червен цвят на текста (#ff0000), зелен цвят на непосетените връзки (#00ff00), син цвят при кликане върху връзка (#0000ff), жълт цвят на вече посетените връзки (#ffff00), без разстояние между съдържанието на страницата и горната част на браузъра и между съдържанието на страницата и лявата част на браузъра.


!ВНИМАНИЕ: Атрибутите на тага <body> са извадени от стандартите на езика и не се поддържат от XHTML 1.0 Strict DTD, макар че браузърите ще продължат да ги поддържат. За дефинирането на цвета на фона, връзките и пр. трябва да се използва CSS (Cascading Style Sheets).

Атрибутите на тага body и техните стойности могат да бъдат зададени в CSS-файл. След това чрез тага

<link rel=stylesheet type="text/css" href="file.css" />

който се помества в head-секцията на html документа тези стойности се задават на всяка една страница от уеб сайта. По този начин, ако един сайт съдържа например 20 страници и се наложи да се променя цвета на връзките, цвета на фона на страниците и т.н., ще се направи само една корекция - в CSS-файла, вместо да се коригира кода във всичките 20 страници. За повече информация относно работата със CSS (Cascading Style Sheets) прегледайте раздела CSS -Уеб Дизайн.
· smilev на January 17 2011 14:17:10 · 0 Коментари · 1758 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика