Потребител Парола | Регистрация | Забравена парола
Меню
· Начало
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории на уроците
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
Кажи на приятел

Вашия email:
email на приятел:
Копие за вас?
Реклама

HTML Хипервръзки - link

HTMLХипервръзки
Тагът за хипервръзка е <a>, като на неговия атрибут href се задава за стойност адреса, към който води връзката. Тагът има затварящ таг </a>.

ПРИМЕР: <a href="http://uroci.com">Връзка към uroci.com</a>

В прозореца на браузъра ще се вижда надписа Връзка към uroci.com, при кликване върху който ще се отваря началната страница на uroci.com

По подразбиране връзките се показват в браузъра сини на цвят и подчертани, а посетените връзки - виолетови. Цвета им може да бъде променен чрез атрибутите link, alink и vlink на тага body (които са извадени от стандартите на езика и не се поддържат от XHTML 1.0 Strict DTD) или чрез ползване на CSS.

Когато хипервръзката води до вътрешна страница от някакъв сайт, е необходимо да се укаже точния адрес на тази страница.

ПРИМЕР: <a href="http://www.uroci.com/page.html">Връзка към страница page.html от сайта site.com</a>ХИПЕРВРЪЗКИ КЪМ СТРАНИЦИ ОТ ЕДИН И СЪЩ САЙТ

Освен към външни страници хипервръзките могат да водят към страници от един и същ сайт - по този начин той ще изглежда като един цял документ. В този случай не е задължително да се указва пълния адрес на дадена страница. Как точно ще се зададе адреса зависи от това в коя точно папка се намира страницата, към която се прави хипервръзка.

Нека имаме следната структура на сайт:

- файл index.html, който се намира в основната директория (папка)
- файл page1.html, който се намира също в основната директория
- файл page2.html, който се намира в папка folder1

Основна директория (основна папка)
index.html
page1.html

folder1 (папка, вложена в основната)
page2.html

Тогава хипервръзките между тези страници трябва да изглеждат по следния начин:

1. Връзката от началната страница index.html към страница page1.html, която се намира в същата директория (папка), съдържа само названието на страницата, към която води:

<a href="page1.html">Връзка към страница page1.html от началната страница index.html</a>

2. Връзката от началната страница index.html към страницата page2.html, намираща се в папка folder1, трябва да съдържа наименованието на папката (folder1) и наименованието на страницата (page2.html), отделени с наклонена надясно черта:

<a href="folder1/page2.html">Връзка към страница page2.html, намираща се в папка folder1, от началната страница index.html</a>

3. Връзката от страницата page2.html, намираща се в папка folder1, към началната страница index.html, трябва да съдържа две точки, наклонена надясно черта и наименованието на страницата, към която води (index.html):

<a href="../index.html">Връзка към страница index.html от страницата page2.html, намираща се в папка folder1</a>ХИПЕРВРЪЗКИ КЪМ ЧАСТИ ОТ ЕДНА И СЪЩА СТРАНИЦА

Освен към външни страници и към страници от един и същ сайт хипервръзките могат да водят и към различни места от една и съща страница. Това е подходящо за дълги страници, за да не скролират посетителите в търсене на нужната информация.

Хипервръзка към друга част от една страница се прави по следния начин:

1. Създава се т.нар. "котва" чрез атрибута name на тага а и се поставя на мястото от страницата, към което ще води връзката. "Котвата" трябва да има следния формат:

<a name="Произволно зададено название на котвата"></a>

Ако например трябва да се направи връзка към долната част на страницата котвата може да изглежда така:

<a name="bottom"></a>

Bottom е "дъно" на английски, но това название е избрано само за удобство - то може да бъде и всякакво друго, например kotva1, dolu и т.н.

2. Котвата се поставя в оная част от страница, към която ще води връзката. Ако например връзката ще бъде към дъното на страницата, котвата се поставя в долната част на секцията BODY на страницата. (За да има ефект тази хипервръзка страницата трябва да е дълга.)

3. В горната част на страницата се поставя самата хипервръзка, която ще води към вече направената котва. Тя трябва да изглежда така:

<a href="#bottom">Връзка към долната част на страницата</a>

Т.е. хипервръзката съдържа названието на котвата със знака диез (#) отпред.

Котвата от горния пример е невидима - между началния таг <a name="bottom"> и затварящия таг </a> не е изписан никакъв текст. На котвата може да бъде зададен и текст, което да се вижда на екрана, например:

<a name="bottom">Това е название на "котва", което ще се вижда на екрана</a>

Ако в една страница са използвани такива хипервръзки може да се направи връзка към точно определено място от определена страница по следния начин:

<a href="http://www.uroci.com/page.html#bottom">Връзка към долната част на страницата page.html от сайта www.uroci.com</a>

Забележка: Предвижда се в бъдещите версии на XHTML атрибута name да бъде заменен от атрибута id.ХИПЕРВРЪЗКА, КОЯТО СЕ ОТВАРЯ В НОВ ПРОЗОРЕЦ

Обикновените хипервръзки зареждат страницата към която водят в същия прозорец на браузера, от който е кликнато по връзката. Така се губи от поглед първата страница и трябва да се натиска "Back"-бутона от горното меню на браузъра за връщане в нея. За да се отвори страницата в отделен прозорец към тага <a> трябва да се добави атрибута target и да му се зададе стойност _blank:

<a href="http://site.com" target="_blank">Връзка, която ще се отвори в нов прозорец</a>

Като стойност на таргет може да се зададе и произволно избрано име, например target="mytarget" и т.н. По този начин всички връзки (например 5 на брой), на които бъде присвоен атрибута target със стойност mytarget ще се отварят в един и същ прозорец.ХИПЕРВРЪЗКА КЪМ E-MAIL АДРЕС

Хиперръзката към e-mail адрес изглежда по следния начин:

<a href="mailto:name@site.com">name@uroci.com</a>

Ако посетителя на страницата няма на компютъра си програма за електронна поща няма да може да изпрати директно e-mail, а ще трябва да препише или копира адреса. Затова е препоръчително във видимата част на връзката да се изписва избрания адрес, а не надпис от рода на "изпратете имейл" или нещо подобно.ИЗОБРАЖЕНИЯ ВЪВ ВИД НА ХИПЕРВРЪЗКИ

Освен текст за хипервръзки могат да служат и изображенията (картинки, снимки и пр.). За да се ползва едно изображение като хипервръзка трябва да се напише код, подобен на следния:

<a href="http://www.uroci.com"><img title="óðîöè îò uroci.com" src="image.gif" /></a>

В случая се използва изображението image.gif за да се направи връзка към сайта www.uroci.com

За да се премахне рамката, която се появява около изображение, използвано като хипервръзка, към тага за изображения трябва да се добави атрибута border със стойност 0:

<a href="http://www.uroci.com"><img title="óðîöè îò uroci.com" src="image.gif" border="0"/></a>
· smilev на January 17 2011 14:16:29 · 0 Коментари · 1827 Прочитания · Отпечатай
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Анкета
С каква операционна система работитеТрябва да влезете за да гласувате.
ЧАТ
Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

Няма съобщения.
Статистика